Zpět na hlavní stránku
 zpět

Projekt Nízkoprahový klub KŘENKA

Průběžná zpráva č. 1

Seznam účastníků projektu:

koordinátor projektu: Hana Hadrabová
vedoucí klubu: Šárka Kropáčková
supervizor: Tomáš Holcner
vychovatelé-asistenti: L. Kotlánová, D. Slosarczyk, Ivo Mika, Ianka Veleva, V. Gorný
dobrovolníci: J. Kročilová, D. Kubátová, L. Baslíková, L. Sobotová, A. Votavová


Projekt Nízkoprahový klub KŘENKA byl schválen ve 2. kole dotačního programu MŠMT Podpora integrace romské komunity v roce 2005. Přestože finanční prostředky na realizaci projektu škola obdržela až v polovině října, provoz klubu se podařilo zahájit ještě v témže měsíci. Oficiální otevření klubu se uskutečnilo formou prezentace projektu v rámci Křenovácké vánoční slavnosti, neboť kompletní zařízení klubu bylo dokončeno až na začátku prosince.

Provozní doba klubu byla denně od 12:30 do 17:00 h (mimo úterý, kdy byl po dobu odpoledního vyučování, od 13:30 do 15:30 h, provoz přerušen). Od ledna je začátek provozní doby posunut na 13:30 h, a to z důvodu prevence záškoláctví. Na jaře bude provozní doba prodloužena do 18:00 h. Každodenní provoz je zajišťován dle rozpisu vždy třemi pracovníky: vedoucím klubu, asistentem a dobrovolníkem. Tento počet se osvědčil a zaručuje hladký průběh souběžných aktivit, např. sportovní aktivity mimo klub zajišťuje asistent a současně mohou probíhat aktivity v klubovně za účasti vedoucího a dobrovolníka. Od ledna 2006 nastupuje do funkce vedoucí klubu Šárka Kropáčková.

Činnost klubu se setkala s velkým zájmem, a to nejen u dětí z druhého stupně, ale také mezi dětmi na prvním stupni. Proto byly vymezeny hodiny s aktivitami určenými pro tyto mladší děti - v úterý 15:30-17:00 h (výtvarná nebo dramatická dílna) a ve čtvrtek 12:30-14:30 h (kytara pro začátečníky, bubnování). Průměrná návštěvnost klubu je 23 dětí z druhého stupně a 12 dětí z prvního stupně. Klub navštěvují převážně děti romské. Klub je otevřen i pro ostatní děti z místní komunity, které nenavštěvují ZŠ Křenová 21 - průměrně 7 dětí denně.

I přes krátkou dobu činnosti klubu je možné konstatovat, že se začíná dařit naplňování cílů smysluplného trávení volného času, osvojování zásad zdravého životního stylu, základních pracovních návyků a pravidel sociálního jednání dětí. Ostatní cíle (snížení výskytu negativních jevů, úspěšné absolvování školní docházky, pozitivní změna postoje ke vzdělávání) mají dlouhodobý charakter a proto bude jejich naplňování možné hodnotit až v delším než 3měsíčním časovém odstupu od zahájení činnosti klubu.

Programová náplň klubu má svou pravidelnost, na kterou si děti postupně zvykají a učí se ji respektovat stejně tak, jako pravidla chování v klubu, které si děti společně s pracovníky odsouhlasili. Program klubu vychází především ze zájmu dětí. Největší zájem je o sportovní aktivity (míčové hry, stolní tenis,…), hru na kytaru, bubnování, internet, výtvarné dílny a stolní fotbal. Postupně se zavádí příprava na vyučování, kde je věnována velká pozornost především pozitivní motivaci dětí, aby se zvýšil jejich prozatím malý zájem o učení. V této ale i v jiných oblastech spolupracuje ZŠ Křenová 21 s o.s. IQ Roma servis a o.s. Ratolest Brno, které mají velké zkušenosti v práci s romskou komunitou.

top ^