Zpět na hlavní stránku

Soutěže, besedy, exkurze, výlety... Školní rok 2008/2009

 

26. června 2009

Konec školního roku

Vysvědčení pro nejmenší Také žáci přípravného ročníku na naší škole v pátek slavnostně zakončili školní rok. Paní učitelka Svobodová jim předávala netradiční vysvědčení. Všichni se cítili jako dospěláci, když dostali do ruky své první vysvědčení s velkou jedničkou. O to více na něj byli pyšní, když zjistili, že uvnitř jsou i jejich vlastní výtvory. Tak tedy i Vám pěkné prázdniny a v září hurá do školy. To už bude velká škola ……



Podívejte se, jak nám to slušelo.

Připravil Mgr. Petr Kapounek


<< zpět / top ^

 


25. června 2009

Malý turnaj v kopané

Fotbal na Osmecu Školní rok se blíží rychle ke konci a my jsme byli ještě pozváni na turnaj v sálové kopané, který pořádala ZŠ nám. 28. října. V úterý jsme tedy dorazili s p.uč. Kapounkem a p. asistentem Döme na „osmec“. Každá škola utvořila dvě družstva a fotbalové zápasy byly zahájeny. Bohužel se nám nepodařilo vyhrát nad dobře sehranými fotbalisty v jejich domácím prostředí, ale snad jim to v příštím školním roce u nás vrátíme. Naše velká snaha byla odměněna pěknými brankami, které střelil ten den náš nejlepší hráč Michal David. Budeme ale muset ještě hodně trénovat.


Prohlédněte si fotografie

Připravil Mgr. Petr Kapounek


<< zpět / top ^

 


10. června 2009

Slavíci ve školní lavici :: pěvecká soutěž

Slavíci ve školní lavici Na naší škole už mnoho let hledáme nové talenty v pěveckém projevu. Proto každoročně konáme soutěž nazvanou „Slavíci ve školní lavici“. V minulosti jsme byli velmi úspěšní a našli mnoho dobrých zpěváků. Pak úroveň trochu stagnovala a až letos se zdá, že jsme zase uspěli v našem hledání.
9. června 2009 se do soutěže přihlásily děti od první do páté třídy a s chutí si zazpívaly, některé velmi pěkně. Všichni zúčastnění, jako důkaz ocenění, si zazpívají společně jednu písničku se školní skupinou Bongáči na Jarmarku 24. 6. 2009. Tam budou předány diplomy a ceny vítězným zpěvákům.
Soutěž byla součástí aktivity „Neformální kulturní a osvětové akce projektu Amen sikhľuvas pre dživipen“.
Výsledky:
1. Eva Balogová a Kristina Lacková 3. B
2. Josef Funti a Josef Lacko, 3. B
3. Sandro Ferbár, 1. A
Pochvala: Gino Holub a Michaela Gažiová za perfektní zvládnutí textu písně.


Fotografie ze soutěže

Připravila Mgr. Ludmila Kotlánová


<< zpět / top ^

 


27. května 2009

Hudební festival Amari kereka

Festival Amari kereka 27. května 2009 se žáci naší školy v rámci aktivity „Neformální kulturní a osvětové akce projektu Amen sikhľuvas pre dživipen“ zúčastnili hudebního festivalu Amari kereka. Byl pořádán za spolupráce ZŠ a MŠ 28. října, ZŠ a MŠ Křenová 21 a ZŠ Merhautova. Na vystoupení účinkovaly i další partnerské organizace těchto škol, a to DROM, IQRS, MRK, Mersi. Organizace se ujala ZŠ 28. října a velmi úspěšně celou akci zvládla. Pochvalu si zaslouží všechny zúčastněné odpovědné osoby.
První část festivalu patřila hudebním skupinám a náš soubor Bongáči celou akci zahájil a svým vystoupením navodil příjemnou náladu, která vydržela až do závěru celého festivalu. Pěkná byla i všechna další vystoupení, jak hudební, tak taneční v druhé části programu.
Věříme, že tato zdařilá společná akce může zahájit tradici romských dětských festivalů v Brně.


Fotografie z festivalu

Připravila Mgr. Ludmila Kotlánová


<< zpět / top ^

 


4. června 2009

Projektový den

projektový den Ve čtvrtek 4. 6. 2009 jsme si s dětmi 1. stupně připravili premiéru PROJEKTOVÉHO VYUČOVÁNÍ. Předpřípravu se stala účast na programu "Den bez úrazu" organizovaném Policií, Hasiči a DDM Junior na Dornychu ve středu 3. 6. Tam jsme na 7 stanovištích vyzkoušeli co obnáší práce policistů, hasičů, jak se zachovat v krizových situacích, či na co si dát pozor ve svém okolí.
Náš projektový den se jmenoval "DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY" a ve třídách jsme pracovali ve skupinkách různě starých dětí a učili se vzájemně si pomáhat a spolupracovat při plnění různých úkolů a testů. Při této práci jsme využili znalostí z dopravní výchovy, psaní, čtení, výtvarných a pracovních činností. Výsledné práce si můžete všichni prohlédnout v přízemí a 1. patře na chodbách.
Myslím, že dětem se opravdu povedly a v příštím školním roce bychom chtěli v projektové výuce určitě pokračovat, protože je to moc PRIMA!!!


Prohlédněte si fotografie.

Připravila Mgr. Renata Miková


<< zpět / top ^

 


29. května 2009

Sportovní miniolympiáda

V pátek 29. května 2009 jsme trošku předčasně oslavili Den dětí na našem hřišti a to sportovním zápolením všech žáků 1. stupně. Děti se utkaly v 6-ti disciplínách a bojovaly co to šlo, i když počasí nám moc nepřálo. Naštěstí pršet začalo až po předvedení skvělých sportovních výkonů a na vyhlášení výsledků jsme - sice trošku mokří - už stačili doběhnout do tělocvičny.
Zapojily se i děti z nultého ročníku a byly opravdu moc šikovné a některé předvedly i velmi kvalitní výkony.
Vítězové v dívčích a chlapeckých kategoriích si odnesli kromě diplomu také několik věcných cen a všichni soutěžící za projevenou snahu a úsilí malou drobnost.
Myslím, že náš sportovní den se vydařil a trénujte už na příští rok!!! :-)


Připravila Mgr. Renata Miková


<< zpět / top ^

 


14. května 2009

Výlet do Anthroposu

mamut žere děti V pátek 5. 6. 2009 se třídy 4. A , 4. B a V. B vydaly na návštěvu do Anthroposu. Děti se nejvíce těšily na mamuty. A nebyly zklamány. Čekala je kostra mamuta i pravděpodobná podoba dospělce s mládětem. Hrdě se u nich nechaly vyfotografovat.


Připravila Mgr. Anna Kopřivová



Fotografie zde: Děti s mamutem :-)

<< zpět / top ^

 


květen 2009

Turnaj v pexesu

V květnu se na 1. stupni uskutečnil turnaj v pexesu. Nejdříve proběhla třídní kola, ze kterých postoupili ti nejlepší do finále.
Za naprostého ticha, kdy i diváci bez poznámek napjatě sledovali průběh soubojů se vítězi v jednotlivých ročnících stali:
1. ročník: Marek Funty
2. ročník: Sára Tomková
3. ročník: Dušan Vavrek
4. ročník: Jan Kočko
5. ročník: Anna Cichoňová
Výherci si odnesli drobné, hezké ceny a všichni dál trénují na další turnaj, který bude možná na podzim?

Připravila Mgr. Renata Miková


<< zpět / top ^

 


3. června 2009

Den bez úrazu

Ve středu 3. 6. 2009 se celý I. stupeň vypravil do Domu dětí a mládeže Junior na Dornych. Kromě lektorek DDM nás čekali pracovníci Policie ČR a hasiči. Postupně děti procházely sedmi stanovišti a plnily různé úkoly. Na závěr dvouhodinového zaměstnání byly vyhodnoceny a odměněny.


Prohlédněte si fotografie.

Připravila Mgr. Anna Kopřivová


<< zpět / top ^

 


14. května 2009

Koncert o vývoji hudby

ve studiu Naši školu navštívili studenti Střední školy uměleckomanažerské s.r.o v Brně, kteří nám předvedli sedmdesáti minutový výchovný koncert o vývoji populární hudby s názvem „Časy se mění“ aneb Od jazzu k popu nebo naopak? Během nádherného koncertu jsme se dozvěděli, jak to bylo s vývojem populární hudby, uslyšeli ukázky jazzu, swingu, rock & rollu, beatu, rocku a popu. Celý program byl doplněn tancem. Před koncem koncertu jsme měli někteří možnost odpovědět na soutěžní otázky, které se týkaly toho, co jsme si zapamatovali o jednotlivých hudebních žánrech. Soutěž vyhrál Mirek Barkoci ze 7.A a odnesl si pěkné ceny, které mu předali studenti pořádající SŠUM. Děkujeme za velice zdařilou akci.


Prohlédněte si fotografie.

Připravil Mgr. Petr Kapounek


<< zpět / top ^

 


5. května 2009

Bongáči ve studiu

ve studiu Ve středu 29. dubna se skupina Bongáči vydala do nahrávacího studia při Střední škole uměleckomanažerské v Brně. Rozhodli jsme se, že si vyzkoušíme, jak to vlastně dělají "profíci". Několik týdnů jsme usilovně zkoušeli. V onen osudný den jsme měli co dělat, abycho všechny nástroje (bicí, klávesy, kataru, bonga) vměstnali do malé Fábie.
Nejvíce času nám zabralo zvučení bicích. Hodinu a půl jsme vychytávali ten správný zvuk. Pak se vše rozjelo na plné obrátky. Nejprve se nahrávaly bicí. Potom následovaly klávesy, kytara a bonga. Nakonec se dělaly zpěvy. Všichni jsme se usilovně snažili a večer byla první písnička na světě. Teď ještě počkáme na smíchání a uvidíme - teda spíše uslyšíme :-)
Rádi bychom se do studia vrátili a pokračovali v nahrávání dalších věcí. Doufejme, že se nám naše úmysly podaří zrealizovat.


Podívejte se na fotografie ze studia.

Připravil Mgr. Zdeněk Lichtneger


<< zpět / top ^

 


1. května 2009

Lanové centrum

Junglepark V úterý 28. 4. jsme byli pozváni do sportovně rekreačního areálu v Brně na Riviéře, abychom si vyzkoušeli zažít spoustu netradičních zážitků v korunách stromů. Ano, byli jsme v lanovém centru JUNGLE PARK. Nejprve nás instruktoři seznámili s pravidly a bezpečností. Po krátké instruktáži jsme si oblékli sedák, vzali jistící karabiny a kladku a vydali se na téměř dvouhodinovou cestu v korunách stromů. Nebylo to nic jednoduchého absolvovat okruh 33 vysokých lanových překážek o délce 356 m, zavěšených ve výšce 3-7 metrů nad zemí. Dalo nám to pěkně zabrat. I jsme se zapotili. Odměnou nám byla na konci dráhy ošatka plná ovoce a hlavně perfektní pocit toho, že jsme to dokázali projít všichni bez jediného pádu. Děkujeme pracovníkům lanového centra za pozvání a všem našim spolužákům doporučujeme si to jít třeba na závěr školního roku vyzkoušet.
Více se dozvíte na www.junglepark.cz a samozřejmě také v naší fotogalerii.


Podívejte se do fotogalerie.

Připravil Mgr. Petr Kapounek


<< zpět / top ^

 


23. dubna 2009

Keramická dílna

Dne 4. března a 10. března 2009 navštívili žáci 5. A a 5. B keramické dílny v Centru volného času Kominíček. Žáci si vymodelovali krásné velikonoční výrobky, které si odnesli domů. Podívejte se na fotografie z akce.


Fotografie z naší akce.

Připravila Mgr. Iveta Nováková


<< zpět / top ^

 


8. dubna 2009

Mezinárodní den Romů na ZŠ Stará

Mezinárodní den Romů Den Romů se každoročně slaví hned na několika místech najednou. Většina našich žáků se letos chystala vyrazit do Vaňkovky. Jaké to bylo překvapení, když jsme obdrželi pozvánku ze ZŠ Stará, kde se letos rozhodli uspořádat oslavy přímo ve škole. Nemohli jsme odmítnout. A vlastně - když je to místo češtiny a matematiky??? :-) Skutečně se bylo na co dívat. Školní tělocvična se proměnila ve vyzdobený sál. A když se zaplnil, připadali jsme si jak na plese. O program se postarali místní žáci. Zpívalo se, tancovalo a zase zpívalo a tancovalo... a všichni tancovali... a bylo hooodně veselo. Všichni jsme se příjemně bavili. Do školy jsme se vraceli s dobrou náladou a písničkou na rtech:-)


Fotografie pořízené mobilem!

Připravil Mgr. Zdeněk Lichtneger


<< zpět / top ^

 


23. března 2009

Matematická soutěž

Dne 18.3. 2009 se na naší škole uskutečnila matematická soutěž. Rozhodli jsme se najít nejlepšího matematika na ZŠ Křenová. A povedlo se. Žáci řešili 20 rozličných matematických příkladů. Tak třeba: "Lékař předepsal Zdeňkovi 5 tablet, které má užívat po dvou hodinách. Jak dlouho bude léky užívat?". Nebo: "Pět bratrů má každý jednu sestru. Kolik je v rodině dětí?". Někomu se dařilo více, někomu méně. Z čtyřiceti účastníků vzešli 4 vítězové. Tím nejlepším matematikem na ZŠ Křenová je Adam Bokor ze 7. B. V pátek 20. 3. 2009 proběhlo slavnostní vyhlášení a předávání cen.
Děkuji všem účastníkům za jejich matematické nadšení...


Prohlédněte si fotografie vítězů :-)

Připravila Mgr. Jana Procházková


<< zpět / top ^

 


19. března 2009

Jeden svět na školách

www.jedensvet.cz Společnost Člověk v tísni pořádala letos již jedenáctý ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.
Naši žáci druhého stupně se vydali do Kina ART, kde shlédli několik krátkých filmů. Asi nejvíce nás zaujal snímek s názvem "Náramky od Kamar". Hlavní postavou snímku je jedenáctiletá indická dívka Kamar - velmi výřečná, bezprostřední, sebevědomá a hlavně předčasně dospělá. Kamar Místo školy či dětských her musí totiž pomáhat v domácnosti a tvrdě pracovat. Společně s matkou a mladšími sourozenci zdobí levné plastové náramky blyštivými kamínky. Ty se musejí při výrobě rozžhavit, a Kamar se tak při práci často bolestivě popálí. To jí ale tolik nevadí. Mnohem více ji trápí, že jí matka nedovolí chodit do školy.
Cestou zpět jsme si tak nějak více vážili toho, že my můžeme chodit do školy. Ale do školy jsme nechvátali. Svítilo sluníčko. A tak jsme se prošli po hradbách pod Petrovem.
Navštivte stránky projektu Jeden svět - www.jedensvet.cz


Fotky zachycené na mobil.

Připravil Mgr. Zdeněk Lichtneger


<< zpět / top ^

 


26. ledna 2009

Beseda o brněnském Jižním centru

Dnešní výuka na druhém stupni byla zpestřena návštěvou pana Mgr. Ivo Klemeše z Magistrátu města Brna. Přišel s námi pobesedovat o nejbližším okolí naší školy a záměrech města patřících do projektu Europoint Brno.
Nejprve jsme se podívali na zajímavě zpracovanou osmi minutovou vizualizaci na videu. Seznámili jsme se s novými stavbami a architektonickým řešením celého prostoru Jižního města. Viděli jsme návrh nové budovy vlakového nádraží, velmi nás překvapila zamýšlená trasa tramvajové dopravy po ulici Plotní. Zajímavý byl také bulvár spojující nově vzniklé náměstí pod Petrovem s vlakovým nádražím nebo řešení podjezdu železniční tratě v Heršpicích. V závěru hodiny nám pan Klemeš odpověděl na naše dotazy. Fotky ze zajímavé hodiny jsou ve fotodokumentaci.


Fotografie z akce zde.

Připravil Mgr. Petr Kapounek


<< zpět / top ^